Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Hyvät käytännöt

Jouppilanvuoren elämysportaat -hanke toteutetaan talkoovoimin

Seinäjoen Jouppilanvuoren aluetta kehitetään ennakkoluulottomasti kaiken kansan terveysliikuta-alueeksi.

Manner-Suomen maaseutuohjelmaan kuuluva EU-hanke ”Jouppilanvuoren elämysportaat” toteutetaan ajalla 1.5.2018–31.8.2019. Hankkeen hallinnoijana ja vastuunkantajana on Lakeuden Elämysliikunta ry, yhdistyksen puheenjohtajan, projektipäällikkö Hannu Salon johdolla. Hankkeen kokonaisrahoitus on 154 000 euroa, jossa on mukana Seinäjoen kaupungin rahaa ja yhdistyksen sekä yhteistyökumppaneiden talkootyötä lähes 40 000 euron arvosta.

Lakeuden Elämysliikunta ry on ennakkoluulottomasti kehittänyt Seinäjoen Jouppilanvuoren-Kyrkösjärven aluetta ”kaiken kansan” terveysliikunta-alueeksi. Seinäjoki julistautui vuonna 2009 elämysliikuntakaupungiksi, jonka jälkeen toiminta on ollut tavoitteellista ja pitkäjänteistä. Yhdistyksen hankkeita on kymmenen vuoden aikana toteutettu lähes 30. Vuoden 2014 lopussa valmistui luontotalo, joka sai nimekseen Luontotalo Käpälikkö. Talo on kaikkien käytössä luonnosta kertovana informaatiopaikkana. Käpälikkö on myös elämysliikuntareittien lähtö- ja paluupaikka, jossa on esillä lähiluontoon liittyvät reittikartat sekä elämyskohteista kertovaa materiaalia. Luontotalon viereen valmistui vuoden 2017 lopussa kota, jossa voi pysähtyä retkeilyn lomassa mahtavan tähtitaivaan alla.

Tutkimusten mukaan erilaiset elämykset lisäävät liikuntaa, joten uusia ideoita elämyskohteiksi on pulppuamassa kaiken aikaa. Paljasjalkapolku, kuntoilupaikat, linnunpönttögalleria ja nyt ideoidut ”Elämysportaat” lisäävät ihmisten liikuntaa reiteillä. Nyt hankkeena toteutettavat ”Elämysportaat” yhdistetään olemassa oleviin elämysliikuntareitteihin, jolloin niillä tulee olemaan myös matkailullista merkitystä. Portaat lähtevät kahdessa osassa ja yhtyvät rinteen puolivälissä, johon tulee näköalapaikka/levähdyspaikka. Siitä voi ihailla sekä kaupunkia että lähiluontoa. Yhdet portaat jatkuvat ylös vuoren huipulle, johon rakennetaan hieno näköalapaikka.

Portaat ovat puurakenteiset, kaksi metriä leveät. Kaiteet tulevat molemmille puolille sekä niiden alle valaistus. Nämä yksityiskohdat auttavat myös ikäihmisiä ja huonommin liikkuvia uskaltautumaan portaille. Talvikunnossapitoa ei portaille tule. Jouppilanvuoren Elämysportaat -hanke käynnistyi 22.8.2018 ensimmäisillä talkoilla Joupiskalla. Kohderyhmänä ovat kaikki elämysliikuntareitillä kulkevat kansalaiset, kuntourheilijat sekä matkailijat. Lisäksi suuren kohderyhmän muodostavat liikuntaa harrastavat eläkeläisryhmät sekä kuntoutusvaiheessa olevat potilaat.

Hankkeen talkootyö toteutetaan kolmessa vuorossa. Keskiviikkoaamun vuoron tekevät Elämysliikunnan omat talkoolaiset. Keskiviikkoillan ja lauantait tekevät muut yhdistykset ja urheiluseurat. Jokaisessa vuorossa on ns. ”kymppi”, mutta yhteistyössä ratkaisut neuvotellaan. Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut ja Joupiskan liikuntakeskus ovat myös erinomaisia yhteistyökumppaneita ja antavat hyvää taustatukea hankkeen onnistumiselle. ”Meillä Etelä-Pohjanmaalla talkoo- eli kökkätyö on vielä voimissaan, sillä olemme jo vuosien ajan kokoontuneet joka viikko tekemään vapaaehtoisesti jotakin hyvää”, kehuu Salo porukkaa. Talkoot ovat myös yhteisöllinen tapahtuma, jossa pääosin miehet saavat jopa vertaistukea ja keskustella omista asioistaan toistensa kanssa. Aamulla juodaan rauhassa kahvit ja puhutaan omat asiat, sen jälkeen mietitään päivän työt ja toteutetaan ne.

Yhdistyksen ideoimat reitit ja kohteet ovat saaneet valtakunnallista näkyvyyttä. Palkintoja on tullut; mm. valtakunnallinen esteettömyyspalkinto, Suomen Ladun ulkoiluteko -palkinto ja Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n Kunnon seura -palkinto. Viimeisimpänä projektipäällikkö Hannu Salolle luovutettu Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali. Ideointi tuottaa jatkuvasti merkittävää tulosta hyvän yhteistyöverkoston ja talkoolaisten yhteistyönä.

Hankkeeseen voi tutustua Lakeuden Elämysliikunta ry:n Facebook-sivuilla. Sivuilla on vieraillut lyhyessä ajassa jo yli 30 000 kävijää.

Lakeuden Elämysliikunta ry, puheenjohtaja, projektipäällikkö Hannu Salo, puh. 045 618 7929, hannu.k.salo@gmail.com

Tulosta

Tilaa Liikuttaja

Ajankohtaiset järjestöuutiset kuukausittain sähköpostiisi.

Lue myös

 • Teosto&Gramex-sopimukset

  Jäsenyhdistykset voivat hyödyntää tapahtumissaan Suomen Ladun Teosto&Gramex-sopimusta.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Talviuinnin turvallisuus

  Tutustu Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjeisiin palveluntarjoajien velvollisuuksista talviuintipaikan ylläpitäjinä.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Yhdistys matkanjärjestäjänä

  Matkapalveluyhdistelmistä annetun lain soveltamisalan piiriin eivät kuulu sellaiset matkapalveluyhdistelmät, joita tarjotaan rajoitetulle ryhmälle matkustajia satunnaisesti ilman taloudellisen hyödyn tavoittelua. Tällaisia matkoja voivat tarjota esimerkiksi erilaiset yhdistykset, järjestöt, urheiluseurat tai koululuokat jäsenilleen osana toimintaansa.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Suomen Latu harjoitteli hiihtoa kymmenellä paikkakunnalla

  Suomen Ladun hiihtokiertue kolusi Suomea ristiin ja rastiin 25.1.-14.3 välisellä ajalla. Yhteensä kymmenen jäsenyhdistyksen kanssa järjestetyn kiertueen aikana koulutettiin 61 maastohiihdon asiantuntijaa ja tarjottiin hiihtoharrastusta edistäviä vinkkejä lähes 700:lle osallistujalle.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt