Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Hyvät käytännöt

Kuukauden ulkoiluteko: Häähninmäen polkureitistö Hankasalmella soveltuu monenlaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn

Häähninmäellä kohtaavat lukuisat retkeilijät ja maastopyöräilijät, jotka saavat nauttia vastikään kunnostetuista reiteistä, uusista opasteista, pitkospuista ja kestävöidyistä poluista.

Reittejä on kesäaikaan käytettävissä huimaavat 90 kilometriä ja talvisinkin ylläpidetään mahdollisuuksien mukaan kolmisenkymmentä kilometriä.

Häähninmäen alueen keskeisimpänä paikkana on vuonna 2012 rakennettu retkeilytupa, Häähnintupa, josta lähtee laaja reittiverkosto. Verkostoa on vuoden 2018 aikana kehitetty ja parannettu entisestään.

Tupa rakennettiin Hankasalmen Ladun, Sirkkamäen kyläyhdistyksen ja Hankasalmen Kameraseuran yhteishankkeena EU-tuen turvin. Sittemmin reittiverkostoa ja rakenteita on tehty ja kunnostettu kyläyhdistyksen, kameraseuran ja paikallisen maanomistajan Pekka Rossin voimin niin uusilla hankkeilla kuin reilulla hikipääomallakin.

Monipuoliset ulkoilumahdollisuudet ja laaja reittiverkosto ovat suosittuja ja vetovoimaisia niin paikallisille kuin kauempaakin tuleville. Osoituksena paikan suosiosta ovat lukuisat Häähnintuvan vieraskirjamerkinnät retkeilijöiltä ja pyöräilijöiltä eri puolilta maata (ja jopa maailmaa), sekä suositun Retkipaikka-blogin tilastot, joiden suosituimpiin juttuihin jo vuonna 2015 kirjoitettu juttu Häähniltä edelleen kuuluu.

Vaikka hankeraha tietysti auttaakin kaikenlaisessa kehittämisessä ja tekemisessä, moni asia – kuten tuvan polttopuuhuolto, reittien aukipito ja raivaus jne. ovat asioita, joita tehdään omalla pääomalla ja ajalla hankkeiden ulkopuolella. ”Myöskään maastopyöräilyreittejä ei ole tehty eikä ylläpidetä hankerahoituksen turvin”, tähdentää Pekka Rossi.

Vuoden aikana Häähninmäessä järjestetään useita tapahtumia, joihin voi kuka tahansa tulla. Leveä ja hyvin tampattu talvireitistö mahdollisti esimerkiksi viime vuonna tapahtuman, jossa sai kokeilla läskipyörää ja jossa sai päästellä omillakin pyörillä.

Viimeisin hanke on nimeltään Häähninmäki-hanke, jonka tavoitteena on ”Häähninmäen alueen saavutettavuuden parantaminen ja polkuverkoston kehittäminen, alueen menneisyys nykyisyyteen”. Se on yleishyödyllinen investointihanke, jonka rahoittajana on Maaseutukehitys ry ja rahoitusohjelma on Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020.

Hankkeella on korjattu alueen polkuverkostoa ja rakenteita, parannettu olemassa olevia yhdyspolkuja, rakennettu laituri lammen rantaan ja hankittu alueen asutushistoriasta kertovia tietotauluja, parannettu ajo-opasteita sekä korjattu historiallisen rajapyykin viereistä tulipaikkaa sekä vanhaa Peikkola-nimistä hirsimökkiä.

Häähninmäen alueen ulkoilumahdollisuudet ovat verrattomat ympäri vuoden, ja Pekka Rossi toivookin, että Suomen Ladun ja jäsenyhdistysten verkostojen kautta niin reitit kuin tupa tulisivat entistäkin paremmin tunnetuiksi ja laajemmin käytetyiksi. ”Reittien käyttö eri liikuntamuotoihin varmistaa niiden säilyvyyden ja kehittämisen tulevaisuudessakin”, toteaa Pekka.

”Tämä paikka tarvitsee valtakunnan markkinointia. Se, että saa sellaisen kävijämäärän liikkeelle kuin tänne tarvittaisiin, ei onnistu ilman jonkun isomman järjestön, kuten Suomen Ladun apua”, toteaa Pekka Rossi.

Linkkejä:

Retkipaikan blogi Häähnintuvalta

Facebook

Teksti ja kuva: Mikko Lemmetti

Tulosta

Tilaa Liikuttaja

Ajankohtaiset järjestöuutiset kuukausittain sähköpostiisi.

Lue myös

 • Ryhdistä yhdistystä -koulutuspaketti

  Toiko vuosikokous vaihdoksia yhdistyksen johtokuntaan? Saitteko mukaan ihmisiä, joille yhdistystoiminta ei ole niin tuttua entuudestaan? Opintokeskus Siviksen materiaalien avulla kokemattomampikin pääsee itse opiskellen kärryille.

  17.12.2018 | Hyvät käytännöt

 • Kuukauden ulkoiluteko: Juankosken Kuntoilijat tempaisi kuntoportaat Ruukin pajan monttuun ennätysajassa

  Ehkä näin voidaan liioittelematta sanoa, sillä ajatus uusista kuntoportaista lähti liikkeelle vasta kuluvan vuoden lokakuussa. Hankehakemus laadittiin marraskuun alkupuolella ja jo joulukuun 9. päivä vietettiin portaiden vihkiäisiä.

  17.12.2018 | Hyvät käytännöt

 • Hae OK-Siviksestä tukea yhdistyksenne kursseihin!

  Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, kehittää, ohjaa ja tukee järjestökoulutusta. OK-Sivis tukee yhdistyksiä tiedollisesti ja taloudellisesti kurssien järjestämisessä. OK-Sivis tukee vuonna 2019 Suomen Ladun jäsenyhdistyksiä yhteensä 600:lla opintotunnilla. 

  14.12.2018 | Hyvät käytännöt

 • Luontokotouttaminen jäsenyhdistyksissä

  Luontokotouttaminen on toimintamalli, joka edistää kotoutumista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

  19.11.2018 | Hyvät käytännöt