Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Hyvät käytännöt

Kuukauden ulkoiluteko: Raision Rinkan tinkimätön puuhamies Jyrki Aaltonen

Kuukauden ulkoiluteko on tällä kertaa oikeastaan useamman vuoden, tai jopa vuosikymmenen ulkoiluteko, joka jatkuu edelleen. Tänä vuonna 76 vuotta täyttänyt Raision Rinkan Jyrki Aaltonen on hyvin idearikkaana ja aikaansaavana ihmisenä vaikuttanut merkittävästi Raision seudun ulkoilun olosuhteiden parantamiseen ja kehittämiseen.

Projekteja, joissa Aaltonen on ollut mukana, löytyy lukemattomia. Esiin nousee kuitenkin muutamia, joista hän on syystäkin erittäin ylpeä. Yksi niistä Raision Haunisiin rakennettu 18-korinen frisbeegolfrata. Rataa varten Aaltonen lähetti Raision Rinkan nimissä vuonna 2015 hakemuksen Suomen Ladulle yhdeksän korin saamiseksi ja seuraavana vuonna radalle saatiin kaupungin omalla rahoituksella toiset yhdeksän. Radan yhteyteen rakennettiin Aaltosen toimesta myös taukokatos alueella olevan tekolammen rantaan.

Toinen konkreettinen kohde on ollut 2000-luvun alussa Luontonäyttely Pajupillin yhteyteen Raision Rinkan toimesta rakennettu Info-katos, jonka seinille kiinnitettiin mm. alueen ulkoilureittien karttoja. Myöhemmin katos siirrettiin kaupungin toivomuksesta Kerttulan liikuntakeskukseen näkyvämmälle paikalle.

Ulkoilureittien rakenteiden ja opasteiden kunnon seuraaminen ja kunnossapidon varmistaminen on Aaltoselle myös erittäin tärkeää. Aina kun jotakin korjattavaa tai huomautettavaa löytyy, Aaltonen on yhteydessä suoraan kaupungin liikuntapalveluiden työntekijöihin tai tarttuu itse toimeen, saaden usein avukseen rinkkalaisia ”tekijämiehiä”.

Yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut mutkattomasti kevyen organisaatiorakenteen ansiosta, ja kaupunki on mieluusti ulkoistanut vaikkapa opasteiden korjaamista Aaltosen tehtäväksi, antaen mm. materiaalitukea. ”Kiertelen Raisiossa säännöllisesti esimerkiksi Jokiraitin ja Raision raitin ulkoilureittejä, ja jos joku opaskyltti on rikki tai kadonnut, lähtee yhteydenotto heti asiasta vastaavalle henkilölle”, kertoo Aaltonen.

Verkostoituminen on kannattanut monella tavalla. Jo 33 vuotta Raisiossa asuneella Aaltosella on kattavat kontaktit niin oman kaupunkinsa kuin monen muunkin kunnan ja kaupungin ulkoilu- ja liikunta-alan toimijoihin ja päättäjiin. ”Pienessä kaupungissa on helppo asioida kaupungin virkamiesten kanssa, mikä saa osaltaan hommat sujumaan”, Aaltonen kertoo.

Kontakteista huolimatta itse toimeen tarttuminen lienee Aaltoselle vieläkin tärkeämpää. Yksi hänen motoistaan onkin: ”Älä ihmettele, vaan tee!” Vaikka Aaltonen tykkää tehdä itse paljon asioita, entisenä Turun Palloseuran kasvattina hän kertoo olevansa henkeen ja vereen joukkuepelaaja, jolle yhdessä tekeminen ja yhteisen hyvän eteen toimiminen on tärkeää, ja siitä tulee hyvä mieli.

Jyrki Aaltosen arkistoissa on mappitolkulla ja kiintolevyn täydeltä tärkeää tietoa, jota on kertynyt eri yhteyksistä ja ulkoiluun liittyvistä asioista vuosien varrelta.

Aaltonen on ollut mukana myös Suomen Ladun ulkoilun olosuhdetyön verkostossa ja ulkoilureittien luokittelussa. Hän tunteekin, että se on osaltaan velvoittanut häntä toimimaan ulkoilun eteen niin hyvin kuin mahdollista.

Raision Rinkan toiminnassa yhdistyksen alkumetreiltä saakka mukana ollut ja puheenjohtajana vuosina 2003–2011 toiminut Aaltonen on Raision Rinkan 2. kunniapuheenjohtaja ja hänet on valittu Raision kaupungin vuoden 2007 liikuttajaksi.

Teksti: Mikko Lemmetti

Tulosta

Tilaa Liikuttaja

Ajankohtaiset järjestöuutiset kuukausittain sähköpostiisi.

Lue myös

 • Kuukauden ulkoiluteko: Raision Rinkan tinkimätön puuhamies Jyrki Aaltonen

  Kuukauden ulkoiluteko on tällä kertaa oikeastaan useamman vuoden, tai jopa vuosikymmenen ulkoiluteko, joka jatkuu edelleen. Tänä vuonna 76 vuotta täyttänyt Raision Rinkan Jyrki Aaltonen on hyvin idearikkaana ja aikaansaavana ihmisenä vaikuttanut merkittävästi Raision seudun ulkoilun olosuhteiden parantamiseen ja kehittämiseen.

  28.08.2019 | Hyvät käytännöt

 • Yhdistysten tapahtumat Suomen Ladun tapahtumakalenterissa

  Suomen Ladun kotisivuilta löytyvä tapahtumakalenteri on yhä useamman yhdistyksen käytössä. Tapahtumien lukumäärän osalta ennätyksellinen kuukausi oli toukokuu, jolloin kalenteriin oli kirjattu yhteensä yli 400 tapahtumaa.

  16.08.2019 | Hyvät käytännöt

 • Liikunnan ja urheilun ansiomerkit ja -mitalit

  Jäsenyhdistykset voivat anoa opetus- ja kulttuuriministeriön ansiomerkkejä ja -mitaleita syyskuun loppuun mennessä.

  08.08.2019 | Hyvät käytännöt

 • Polkujuoksu vetää väkeä Nurmijärvellä

  Nurmijärven Latu aloitti polkujuoksut kolme vuotta sitten. Toiminta on ollut suosittua alusta alkaen. Ennätys on 53 osallistujaa ensimmäisenä kesänä.

  08.08.2019 | Hyvät käytännöt