Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Hyvät käytännöt

Luontoparkour innostaa lapsia ulos leikkimään ja liikkumaan

Vigu rf sai toiminnallista tukea Suomen Ladulta luontoparkourin toeuttamiseen.

Luontoparkour on ruotsalaisen Friluftsfrämjandetin keksimä uusi yhdistelmä parkourista ja luonnossa liikkumisesta. Luontoparkour on enemmän filosofia kun laji ja sen parissa opitaan yhteistyötä, itsekehittämistä sekä miten esteistä voi tehdä mahdollisuuksia. Fyysinen kunto nousee samalla kun oppii tekemään luonnosta oman kuntoiluareenan. Kaikki ovat tervetulleita harrastamaan luontoparkouria ihan omalla tavalla ja tasolla, ei ole oikeita tai vääriä tapoja tehdä. 

Itse innostuin luontoparkourista työskennellessäni lasten parissa, ja halusin löytää kiinnostavan tavan saada heidät pois tietokoneiden ääreltä ulos leikkimään ja liikkumaan. 

Miten vuosi meni? 

Ilmoittauduin viime keväänä luontoparkour-kurssille ja lähdin innolla viettämään liikunta- ja ulkoilutäytteisen viikonlopun Tukholmassa. Kurssi oli todella antoisa eikä haitannut vaikka en ollut itse ennen harrastanut parkouria. Saatiin oppia monta eri leikkiä, harjoitusta ja hyppyä. Enimmäkseen hypittiin ja tasapainoiltiin mutta päivän jälkeen olin oppinut niin paljon uutta, ei vain parkourista vaan myös omasta itsestäni ja siitä mihin kykenen. Hauskaa oli! 

Saavuttuani kotiin ilmoitin oman yhdistyksen jäsenille järjestäväni lyhyen luontoparkour-kokeilun tulevassa kevättapaamisessa, jotta pääsin heti kokeilemaan uusia taitojani. Mukana olleet olivat innostuneita oppimaan uutta ja kokeilemaan, kiveltä kivelle hyppiminen voi olla hauskaa! 

Yhdistystoiminnan ohella olen vetänyt syksyn aikana luontoparkour-kursseja Turun saariston lapsille. Syksy ja runsas sade teki sammalpeitteisistä kivistä liukkaita ja turvallisuutta ajatellen oli haasteita. Iltojen pimetessä loppupuoli kurssista tehtiinkin pimeäharjoituksia parkourin sijaan. Olen kuitenkin saavuttanut tavoitteeni ja saanut lapset ulos liikkumaan luonnossa. Tänä keväänä jatketaan ja uskon että monelle mukana olleelle luonto ja metsä on nykyään aika paljon hauskempi, ehkä jopa paikka mihin voi kavereiden kanssa mennä kuluttamaan energiaa pelaamisen sijaan. 

Missä mennään nyt? 

Täällä saaristossa kurssit jatkuvat keväällä ja toivottavasti muuallakin Suomessa joku innostuisi tästä ihanasta liikuntatavasta. Miksi rakentaa isoja halleja ja kuntosaleja, kun luonnossa on samoja mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa. Ja luontoahan meillä riittää. 

Itse aion harrastamalla kehittyä ohjaajana ja joku päivä vielä saada aikuisetkin innostumaan tästä, koska onhan se ihan mielettömän antoisaa ja energia antavaa kun saa taas aikuisena leikkiä, hyppiä ja juosta yli metsän kaikki esteet aivan niin kun lapsena. 

Teksti: Sara Söderlund
Kuvat: Agneta Finneman. Kuvissa
 Vigu rf :n hallituksen jäseniä tutustumassa luontoparkouriin.

Tulosta

Tilaa Liikuttaja

Ajankohtaiset järjestöuutiset kuukausittain sähköpostiisi.

Lue myös

 • Yhdistysten tapahtumat Suomen Ladun tapahtumakalenterissa

  Suomen Ladun kotisivuilta löytyvä tapahtumakalenteri on yhä useamman yhdistyksen käytössä.

  17.02.2020 | Hyvät käytännöt

 • Akumaja kutsuu retkeilemään

  Akumajalta löydät erinomaiset retkeily- ja hiihtomaastot, maisemat ja mahdollisuuden kokea puhdasta erämaaretkeilyn henkeä.

  12.02.2020 | Hyvät käytännöt

 • Ota MailChimp yhdistyksesi käyttöön!

  MailChimp on helppokäyttöinen uutiskirjetyökalu, joka soveltuu helposti myös jäsenyhdistysten käyttöön.

  07.02.2020 | Hyvät käytännöt

 • Kannustava yhdistys menee metsään ja vetää puoleensa innokkaita ohjaajia

  Maastopyöräily on osana 46:n latuyhdistyksen toimintaa: siis useampi kuin joka neljäs yhdistys järjestää viikkolenkkejä, maastopyöräretkiä, lajiesittelyjä tai -kursseja. Kiinnostava liikunta sekä iloinen ja yhteisöllinen ilmapiiri houkuttavat lenkeille yhä enemmän porukkaa. Toiminnan ydinvoimaa ovat innostuneet ja toisten liikuttamiseen sitoutuneet ohjaajat.

  31.01.2020 | Hyvät käytännöt