Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Hyvät käytännöt

Nuori vapaaehtoistyössä

Suomen Ladun syyskokouksen yhteydessä Nuuksiossa toteutettiin Nuori vapaaehtoistyössä -työpaja kävelykokouksen merkeissä.

Kävelykokous on malli, joka on ollut pidempään Suomen Ladulla käytössä ja hyväksi havaittu työskentelytapa, joka virkistää mieltä, parantaa luovaa ajattelua ja edistää samalla fyysistä hyvinvointia. Reittimme oli noin kahden kilometrin pituinen ja suuntautui Haltian luontokeskuksen läheisyydessä olevalle Maahisenkierrokselle.

Kävelypalaverin aikana pohdimme mm. seuraavia aiheita:
- Miksi nuoria?
- Mistä Nuoria?
- Miten Nuoria?

Täytyy kyllä todeta, että todella monipuolista ja antoisaa keskustelua saatiin aikaan. Pysähdyimme välillä ja kokosimme ajatuksia yhteen. Yleinen mielipide oli, että nuoria on hyvä saada mukaan yhdistyksiin toiminnan jatkuvuuden kannalta. Totesimme, että opimme nuorilta taitoja ja nuoret oppivat latulaisilta taitoja. Nuoret tuovat tietoa sosiaalisesta mediasta, uusista lajeista ja näkemyksistä. On myös tärkeää, että yhdistysten hiljainen tieto siirtyy nuorille. Yhdistysten toiminnan kautta pystytään tarjoamaan luontoliikunnan avulla hyvinvointia nuorille. Käytännön toiminnassa nuoret myös oppivat ja sisäistävät jokamiehenoikeuksia.

Seuraavaksi pohdittiin mistä nuoria löytyisi Suomen Ladun toimintaan. Yhteistyö mainittiin useassa vastauksessa. Hyviä kokemuksia oli yhteistyöstä eri yhdistysten kanssa, kuten Partion ja 4H:n kanssa. Myös lähipiiristä oli löytynyt nuoria pitkäjänteisen työn avulla. Maaselän Latu kertoi, että oli tehnyt yhteistyötä paikallisen oppilaitoksen kanssa ja nuoria oli ollut TET-jaksoilla Angry Birds-tapahtumassa. Myös yhteydet kunnan nuorisotoimen ja koulujen kanssa todettiin hyväksi. Kummiluokka-toiminnan kautta voi myös löytyä uusia latulaisia. Miten sitten nuoria saadaan toimintaan mukaan ja mitkä ovat niitä keinoja?


Kävelyretkelle lähti 30 latulaista ja puhuttavaa aiheesta riitti niin paljon, että reilun tunnin mittainen kävelykokous ei aivan riittänyt. Lopussa ennätettiin kuitenkin koota ajatuksia siitä mitkä toimintamuodot voisivat erityisesti kiinnostaa nuoria. Ehdotuksina tuli esimerkiksi seikkailurata, metsämysteeriö (pakohuonepeli metsässä), luontovalokuvausretket ja latutinder.

Teksti: Elli Keisteri-Sipilä
Kuva: Mauri Pitkänen

Tulosta

Tilaa Liikuttaja

Ajankohtaiset järjestöuutiset kuukausittain sähköpostiisi.

Lue myös

 • KuPu-uutisia

  Kutsu päättäjä ulos -kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo yli 40 yhdistystä ja mukaan mahtuu vielä! Lue tästä kolmen yhdistyksen ideoinnista kampanjaa varten.

  02.05.2019 | Hyvät käytännöt

 • Liikunnan aluejärjestöjen koulutukset ja tapahtumat

  Liikunnan aluejärjestön yhteisiltä nettisivuilta löydät tietoa kaikkien 15 alueen järjestämistä koulutuksista ja tapahtumista.

  30.04.2019 | Hyvät käytännöt

 • Älä loukkaannu edes huvin vuoksi – vapaa-ajan palveluiden on oltava turvallisia

  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on huolissaan kuluttajapalveluissa tapahtuneista vakavista onnettomuuksista. Tukes tehostaa onnettomuuksien tilastointia ja hyödyntämistä turvallisuuden kehittämiseksi.

  29.04.2019 | Hyvät käytännöt

 • Nurmijärven Ladun plogging-vuosi

  Nurmijärven Ladun polkujuoksujaosto otti kokeiluun ploggingin eli roskien keräämisen lenkkien yhteydessä viime vuoden toukokuussa.

  29.04.2019 | Hyvät käytännöt