Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Hyvät käytännöt

Nuoria mukaan yhdistyksiin

LUODE-hanke on nuorille suunnattu kolmevuotinen hanke. Hankkeen aikana koulutetaan nuoria eri luontoliikuntalajien ohjaajiksi sekä kehitetään nuorten kanssa uusia ulkoilumuotoja ja tapoja tehdä vapaaehtoistyötä.

Hanke toteutetaan vuosina 2018-2020 ja sen aikana saatuja oivalluksia on tarkoitus jakaa eri tavoin yhdistyksille. Esimerkiksi Liikuttajassa tullaan jakamaan säännöllisin väliajoin nuoriin liittyviä kirjoituksia.

LUODE-hanke esittäytyi Kiilopään juhlaviikonlopussa. Lauantaiaamuna pitkän matkustuspäivän jälkeen innokas joukko jäsenyhdistyksiä eri puolilta Suomea kokoontui tutustumaan LUODE-hankkeeseen. Olin virittänyt ilmasohvia ja tasapainoköyden halukkaille testattavaksi. Ilmasohvat ja tasapainoköysi todettiinkin hyviksi houkuttimiksi tapahtumiin, joissa halutaan tavoittaa nuorta porukkaa. Hienosti kaikenikäiset heittäytyivät kokeilemaan. 

Ihan parasta antia itselleni hankkeen kannalta oli hedelmällinen keskustelu eri jäsenyhdistysten välillä. Moni yhdistys ilmaisi huolensa siitä, että jäsenyhdistyksiin tarvittaisiin lisää nuorempaa porukka, jotta toiminta jatkuisi vahvempana. Kiitos vielä kaikille keskusteluun osallistuneille. Poimin keskusteluista pääkohtia tähän.

Yhteistyö

Yhteistyössä on voimaa. Hyviä kokemuksia oli yhteistapahtumista, joissa on ollut monia järjestöjä ja toimijoita mukana. Kenen kanssa teillä voisi olla yhteistyötä? Oppilaitokset, seurakunnat, partio, nuorisotoimi?

Nuorten luokse

Voisivatko jäsenyhdistykset mennä nuorten luokse ja innostaa näin heitä mukaan jäsenyhdistyksiin ja ohjaustyöhön? Tätä aiomme ehdottomasti hankkeessa kokeilla. Joku päivä menemme nuorten luokse suosittuun puistoon frisbeekorin ja kiekkojen kanssa ja pyydämme heitä mukaan puttailemaan. 

Vastuu

Nuoria on ollut mukana esimerkiksi isommissa latualueiden tapahtumissa, joissa tarvitaan kerralla paljon vapaaehtoisia. Nuorille kannattaa antaa tapahtumissa rohkeasti isompiakin vastuutehtäviä. Useimmat nuoret pitävät siitä, että saavat vastuuta ja että heihin luotetaan. Itseluottamus kasvaa sekä ohjaus- ja organisointitaidot paranevat.

Kuunteleminen

Nuorilla on paljon virkeitä ideoita ja toimintatapoja. Heitä kannattaa kuunnella ja ottaa rohkeasti uusia tapoja toimintaan mukaan.

Osaaminen

Nuorilla on valtavasti osaamista, mitä kannatta kartoittaa. Nuorten someosaamisesta, valokuvaus- ja tietoteknisistä taidoista voi olla paljon hyötyä yhdistyksen toiminnassa. Nuori voi mielellään tehdä esimerkiksi yhdistyksen nettisivut. Vastavuoroisesti nuori oppii vanhemmilta latulaisilta ohjaustaitoja, kokouskäytäntöjä ja lajituntemusta.

Kaverin kanssa

Nuorille kaverit ovat tärkeitä. Yhdessä kavereiden kanssa tapahtumien teko tai ryhmien ohjaus on mielekästä.

Uudet lajit houkuttelevat

Monet yhdistykset toivat esiin, että uudet lajit ovat houkutellet nuoria jäseniä toimintaan ja ohjaustyöhön mukaan. Suosituimmiksi lajeiksi mainittiin maastopyöräily, polkujuoksu ja frisbeegolf. Nuoria kiinnostivat myös kajakkiseikkailut, pakohuonepelit metsässä ja parkour.  

Katso tästä hankkeen esittelyvideo (tekijä Sampsa Sulonen).

Ottakaa rohkeasti yhteyttä! Kerron mielelläni hankkeesta lisää ja autan löytämään keinoja miten tavoittaa oman alueenne nuoret.

Elli Keisteri-Sipilä, 050 327 1202
elli.keisteri-sipila@suomenlatu.fi

Kuva: NurLa/Sanna Puhakka

 

Tulosta

Tilaa Liikuttaja

Ajankohtaiset järjestöuutiset kuukausittain sähköpostiisi.

Lue myös

 • Ryhdistä yhdistystä -koulutuspaketti

  Toiko vuosikokous vaihdoksia yhdistyksen johtokuntaan? Saitteko mukaan ihmisiä, joille yhdistystoiminta ei ole niin tuttua entuudestaan? Opintokeskus Siviksen materiaalien avulla kokemattomampikin pääsee itse opiskellen kärryille.

  17.12.2018 | Hyvät käytännöt

 • Kuukauden ulkoiluteko: Juankosken Kuntoilijat tempaisi kuntoportaat Ruukin pajan monttuun ennätysajassa

  Ehkä näin voidaan liioittelematta sanoa, sillä ajatus uusista kuntoportaista lähti liikkeelle vasta kuluvan vuoden lokakuussa. Hankehakemus laadittiin marraskuun alkupuolella ja jo joulukuun 9. päivä vietettiin portaiden vihkiäisiä.

  17.12.2018 | Hyvät käytännöt

 • Hae OK-Siviksestä tukea yhdistyksenne kursseihin!

  Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, kehittää, ohjaa ja tukee järjestökoulutusta. OK-Sivis tukee yhdistyksiä tiedollisesti ja taloudellisesti kurssien järjestämisessä. OK-Sivis tukee vuonna 2019 Suomen Ladun jäsenyhdistyksiä yhteensä 600:lla opintotunnilla. 

  14.12.2018 | Hyvät käytännöt

 • Luontokotouttaminen jäsenyhdistyksissä

  Luontokotouttaminen on toimintamalli, joka edistää kotoutumista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

  19.11.2018 | Hyvät käytännöt