Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Liikuttaja on Suomen Ladun yhdistyksille suunnattu verkkolehti.

Kuukauden ulkoiluteko: Turun Latu odotti sitkeästi lunta ja kun sitä tuli, tehtiin ladut

Kuukauden ulkoiluteko: Turun Latu odotti sitkeästi lunta ja kun sitä tuli, tehtiin ladut

ke 27. maaliskuuta 2019 08.00.00

Sain langan päähän Turun Ladun reittitoimikunnan vastaavan Martti Hintukaisen, joka kertoi tehneensä ja ylläpitäneensä latuja Turun seudulla jo 30 vuotta.

Pääosin yksityisten maitten läpi kulkevat latureitit ovat olleet vaativia ylläpidettäviä – on peltoaukeaa ja metsäosuutta. Lounais-Suomen talvet eivät ole olleet kovin lumisia, tai ainakaan pitkiä. Onneksi suhteet yksityisiin maanomistajiin ja metsästysseuroihin ovat kunnossa. Jos metsässä on ollut liian vähän lunta, latuja on voitu tehdä mm. metsäteille. Negatiivisena puolena ovat olleet ajattelemattomat ihmiset, jotka ovat esimerkiksi mönkijöillä pilanneet latupohjia.

”Kaupungilta saamme pienen avustuksen polttoaineisiin, mutta muutoin ladut tehdään omalla ajalla, kustannuksella ja kalustolla”, kertoo Martti Hintukainen.

Vaikka latuverkoston hoitaminen on joskus Hintukaisen mukaan ”pään seinään lyömistä”, motivaatio turkulaisten talviliikuntamahdollisuuksien edistämiseksi on voimakas, koska hiihtäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä ja iloisia.

Olennaisen tärkeä elementti ulkoilussa ja myös hiihdossa ovat hyvät eväät. Turun Ladun Latumaja on auki silloin, kun ladutkin ovat hiihtokunnossa. Majatoimikunnan vastaava, jo 31 vuotta toiminnassa mukana ollut majaemäntä Marjatta Kärkkäinen kertoo, että etenkin mehu ja munkit ovat suuressa suosiossa.

”Tänä vuonna pystyimme avaamaan majan vasta 18. tammikuuta. Maja suljettiin 24. helmikuuta, kun latuja ei voinut enää kunnostaa. Siihen mennessä kävijöitä oli pari tuhatta, mutta tarkkaa lukua ei tiedetä, koska kaikki eivät kirjoita nimeänsä majavihkoon”, kertoo Marjatta Kärkkäinen.

Läheisestä Moision koulusta on tullut Latumajalle 200-300 kävijää vuosittain hiihtäen tai lumikenkäillen. Maja toimii tukikohtana myös erilaisina tapahtumapäivinä. Marjatta Kärkkäinen laskee, että majalla on ollut 26 reipasta vapaaehtoista töissä ja talkootunteja on kertynyt huimat 810.

”Tämän talven hittejä ovat olleet kuuma mehu, kahvi ja munkki. Olemme pitäneet hinnat edullisina; kolme euroa munkista ja mehusta ei ole kova hinta, ja sen kävijät mielellään maksavatkin”, kertoo Kärkkäinen.

Viikonloppuisin Latumajalla ja hiihtämässä käy paljon lapsiperheitä, ja aamupäivisin käy Marjatta Kärkkäisen sanoin ”eläkeläisukkoja”, jotka tulevat porukalla ja hiihtävät mielellään pitempiä lenkkejä.

Turun Latu ry on perustettu vuonna 1956. Yhdistys juhlisti 60-vuotista taivaltaan vuonna 2016. Tällä hetkellä yhdistyksen toimintaan kuuluvat mm. retkeily, pyöräily eri muodoissaan, kävely, frisbeegolf, Metsämörri-toiminta ja tietysti hiihto. Aktiivisten toimijoiden ikärakenne vanhenee. Uusia ja talkoohenkisiä aktiivijäseniä toivotaan lisää. Positiivinen palaute ja tyytyväiset käyttäjät kantavat yhdistystä eteenpäin.

Teksti: Mikko Lemmetti 
Kuva: Turun Latu

Tilaa Liikuttaja

Ajankohtaiset järjestöuutiset kuukausittain sähköpostiisi.

 • Teosto&Gramex-sopimukset

  Jäsenyhdistykset voivat hyödyntää tapahtumissaan Suomen Ladun Teosto&Gramex-sopimusta.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Talviuinnin turvallisuus

  Tutustu Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjeisiin palveluntarjoajien velvollisuuksista talviuintipaikan ylläpitäjinä.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Yhdistys matkanjärjestäjänä

  Matkapalveluyhdistelmistä annetun lain soveltamisalan piiriin eivät kuulu sellaiset matkapalveluyhdistelmät, joita tarjotaan rajoitetulle ryhmälle matkustajia satunnaisesti ilman taloudellisen hyödyn tavoittelua. Tällaisia matkoja voivat tarjota esimerkiksi erilaiset yhdistykset, järjestöt, urheiluseurat tai koululuokat jäsenilleen osana toimintaansa.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Suomen Latu harjoitteli hiihtoa kymmenellä paikkakunnalla

  Suomen Ladun hiihtokiertue kolusi Suomea ristiin ja rastiin 25.1.-14.3 välisellä ajalla. Yhteensä kymmenen jäsenyhdistyksen kanssa järjestetyn kiertueen aikana koulutettiin 61 maastohiihdon asiantuntijaa ja tarjottiin hiihtoharrastusta edistäviä vinkkejä lähes 700:lle osallistujalle.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Pilkkihiihto yhdistää kaksi perinteistä suomalaista lajia

  Pilkkihiihdossa menestyminen edellyttää pilkkimisen salojen hallitsemista, mutta hiihtokuntoakin pitää löytyä kahden tunnin sivakointiin. Lajista eri yhdistykset voivat saada piristystä talven tapahtumakirjoon.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

 • Kuukauden ulkoiluteko: Turun Latu odotti sitkeästi lunta ja kun sitä tuli, tehtiin ladut

  Aina lumisen talven osuessa kohdalle Turun Latu on painanut moottorikelkan kahvaa ja latukoneen pedaalia, jotta hiihtäjät pääsevät nauttimaan hyvistä laduista. Tänä vuonna onnisti – Turun Latu ylläpiti 23 kilometriä latuja. Viimeksi lunta oli vuonna 2013.

  27.03.2019 | Hyvät käytännöt

Lue vanhempia uutisia